045 8746 746 info@malary.fi

Minulla on ollut ilo tutustua fysioterapiaharjoittelussani Kunnon Huoneen toimintaan. Ohjaajanani on ollut Malaryn fysioterapeuttien lisäksi Rolf Roschier. Hän ohjaa isällisellä otteella kannustaen ja tukien, päästämättä ketään liian helpolla. Rolf ja kumppanit tekevät aidosti työtä rakkaudesta lajiin.

 Vuonna 2002 Rolf tapasi sattumalta kadulla entisen naapurinsa, jota ei ollut nähnyt kymmeneen vuoteen. Vaihtaessaan kuulumisia tämän kanssa Rolf tokaisi miettivänsä, että jotain vapaaehtoistyötä olisi kiva tehdä. Entinen naapuri oli juuri perustanut yhdistyksen, jossa voisi ehkä olla hetkeksi käyttöä urheilua rakastavalle Rolfille. Tuo yhdistys, Mahdollisuus lapselle ry, on työllistänyt Rolfia nyt 22 vuotta.

Kunnon Huoneeksi ristityllä kuntosalilla riittää huumoria yhtä paljon kuin ymmärrystä ja empatiaakin. Siellä jokaisen asiakkaan paras henkilökohtainen potentiaali hyödynnetään. Rolfiin on helppo luottaa; hän osaa ohjata asiakkaita ylittämään omat rajansa juuri sopivasti niin, että kehitystä tulee, mutta motivaatio ei laske liiallisten haasteiden edessä. Rolf kertoo valmennustyylinsä pehmentyneen vuosien varrella, on kuitenkin tärkeää tukea asiakkaan minäpystyvyyttä kannustamalla häntä omaan parhaaseen suoritukseensa.

Kunnon Huone on vuosien saatossa rakentunut monipuoliseksi aidoksi kuntosaliksi, mutta edelleen jokaista treeniä leimaa alusta asti mukana ollut luovuus ja soveltaminen. Vaikka kokonaisvaltaiseen treeniin riittää ammattilaisten käsissä pelkkä kuminauha, laitteita päivitetään jatkuvasti. Viimeisimpänä on saatu lahjoituksena Smith-penkki, joka tuo tulevaan kauteen uusia treenimahdollisuuksia. Jokaiselle löytyy ryhmistä oman tasoista treeniseuraa. Soveltavassa liikunnassa ohjaajat keksivät jatkuvasti uusia tekniikoita ja tapoja käyttää liikuntavälineitä. Usein parhaat ideat tulevat asiakkailta itseltään, jokainen liikkuja onkin oman kehonsa paras asiantuntija. Joskus Rolfin napakkaa ohjausta ja ammattitaitoa tarvitaan, kun asiakkaiden ideat ovat liian luovia, esim. hissin soveltaminen porrastreeniin ei palvele tarkoitustaan niin hauska idea kuin se onkin. Rolf haaveileekin vielä jonain päivänä saavansa laitevalikoimaan porraskoneen.

Osa asiakkaista on käynyt Kunnon Huoneella jo 15 vuotta. Tärkein oppi itselleni harjoittelijana on ollut työn vaatima sinnikkyys ja periksiantamattomuus. Täällä ei luovuteta, vaikka menisi vuosikin saada homma toimimaan. Se, kun asiakas pyörittää Crosstraineria kymmenen kierrosta, vetää alataljaa oikeilla lihaksilla tai työntää jalkaprässiä turvallisessa asennossa, on jokaisen asiakkaan henkilökohtainen onnistuminen, joka saattaa treenimääriltään vertautua huippu-urheilijan suorituksiin.

Liikuntaryhmät antavat asiakkaille paljon enemmän kuin vain terveyttä liikunnan kautta; ryhmissä ystävystytään, opitaan sosiaalista kanssakäymistä, empatiaa, kaverien kannustamista ja sitoutumista tavoitteisiin. Kunnon Huoneella annetaan myös yksilövalmennusta, jolla saadaan räätälöityä vielä yksilöllisemmin asiakkaiden omiin tavoitteisiin ja elämäntilanteeseen soveltuvat treenit. Paras tulos saataisiin usein yhdistelemällä yksilöohjausta ”kuureina” ryhmäliikunnan lomaan. Yksilöohjauksella voidaan varmistua siitä, että progressiota syntyy oikealla tahdilla.

Rolf on kuulunut kalustoon jo 22 vuotta. Ymmärrän täysin miksi: Joka ikinen työpäivä palkitsee! Ei ole päivää, jolloin ei saataisi aikaan pieniä-suuria onnistumisia. Joka ikinen päivä saadaan iloita ja hyppiä yhdessä asiakkaiden kanssa, kun onnistutaan. Hymy on paras asiakaspalaute, jonka voi saada ja hymyjä Kunnon Huoneella riittää 😊

 

Kirjoittajana Anniina Raulahti, fysioterapeuttiopiskelija