045 605 6165 info@malary.fi

Juoksukoulussa juostaan yhdessä

Kunnon Huoneella aloitti syksyllä 2021 uusi ryhmä, Juoksukoulu. Juoksukoulu on osa Urlus-Säätiön tukemaa projektia, joka tähtää tavoitteellisemman kestävyysliikuntaharrastuksen tuottamiseen erityisryhmille. Juoksuharjoittelun kautta ryhmässä pyritään kehittämään omaa kuntoa, harjoitellaan rasituksen sietoa ja paneudutaan tavoitteellisemmin juoksun maailmaan. Projekti huipentuu siihen, että juoksukoululaiset osallistuvat yhdessä juoksutapahtumaan kesällä 2022.

 

Miksi lähdimme juoksemaan?

Juoksukoulu-projekti on saanut tukea Urlus-Säätiöltä. Urlus-Säätiön tavoitteena on nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Päätimme osallistua syrjäytymisen ehkäisyyn juoksukoulun kautta, koska haluamme kannustaa myös erityisryhmiä mukaan kestävyysliikunnan ja juoksuharrastuksen pariin. Tavoitteena on, että juoksusta löytyisi hyvinvointia tukeva harrastus nuorille. Projektista saa eväitä jatkaa juoksuharrastusta omassa arjessa, sekä uskallusta osallistua juoksutapahtumiin. Juoksuharrastus myös yhdistää nuoria, ja sen kautta voi löytää uusia kavereita ja kokea kuuluvansa joukkoon.

Juoksemista tai lenkillä käymistä pidetään helppona harrastuksena. Välineitä ei paljoa tarvita, vaan riittää että löytyy lenkkarit. Juosta voi melkein missä tahansa ja milloin tahansa, joten periaatteessa se on helppo harrastus omassa arjessa kenelle tahansa.

Kuitenkin lenkille lähtö ja juoksuharrastuksen aloittaminen vaatii jonkin verran taitoa ja suunnittelua. Etenkin erityisryhmien kohdalla usein kestävyystyyppinen, tavoitteellinen harjoittelu jää vähemmälle. Löytyykö lähipiiristä kannustajaa, joku kenen kanssa olisi mietitty sopivat lenkkireitit, juoksuvauhti, lämmittelyliikkeet tai loppuvenytykset? Miten mitataan omaa kehitystä, jos sitä halutaan mitata? Haasteena voi olla myös motivoituminen lenkille lähtöön sekä hengästymisen ja rasituksen tunteen sietäminen. Erityisnuori voi tarvita enemmän tukea juoksuharrastukseensa, jotta se toteutuu turvallisesti ja mielekkäästi.’

 

Juoksukoulu tsemppaa ylittämään itsensä

Juoksukoulu kokoontuu viiden innokkaan osallistujan voimin Helsingin Pirkkolassa, joka antaa monipuoliset mahdollisuudet harjoitella juoksemista. Pirkkolan lisäksi ryhmä on käynyt Malminkartanon portaissa sekä huonon sään sattuessa Konalassa Kunnon Huoneen kuntosalilla. Halusimme ryhmään ammattiosaamista nimenomaan kestävyysliikunnan ja juoksun kehittämisestä. Saimmekin valmentajaksi Mitja Kylliäisen, joka on ansioitunut thriatlonisti. Mitjan kanssa ryhmää ohjaa oma ohjaajamme Teemu.

Tunneilla tehdään valmentaja Mitjan johdolla erilaisia juoksua tukevia harjoitteita sekä lenkkeillään oman tason mukaan. Juoksukoululaiset harjoittelevat esimerkiksi hyvää juoksuasentoa, käsien käyttöä juoksussa, optimaalista askellusta sekä ylä- ja alamäkeen juoksua.

Juoksukoulu tunneilla on hyvä fiilis, kun kaveria kannustetaan ja juoksemaan tullaan sateesta huolimatta. Ryhmä motivoi tsemppaamaan ja haastamaan itseään, sekä sitouttaa treenaamaan säännöllisesti ja tavoitteellisesti. Valmentaja antaa välillä ryhmäläisille myös kotiläksyjä, ja kannustaa olemaan aktiivisia omassa arjessa.

 

Kestävyysliikunta hyvinvoinnin rakennuspalikkana

Liikunta on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kestävyysharjoittelu onkin yksi parhaita tapoja huolehtia omasta kunnosta. Monella kestävyyskunnon harjoittaminen jää kuitenkin vähälle.  Varsinkin aloittaminen voi tuntua vaivalloiselta, kun treenin palkitsevuus ilmenee vasta myöhemmin.

Kestävyysliikunnalla on monia positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Säännöllinen liikunta nostaa mielialaa, parantaa unta ja auttaa sietämään stressiä. Kestävyysliikunnalla voi vaikuttaa positiivisesti etenkin sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen. Myös jaksaminen arjessa paranee, kun liikkuu säännöllisesti.

Etenkin erityisryhmille kestävyysliikunnan vaikutukset ovat merkittäviä. Harva kuitenkaan lähtee omatoimisesti lenkille. Voi olla vaikea tietää, miten aloittaisi lenkkeilyn turvallisesti. Osa kokee rasituksen tunteen niin epämieluisana, että liikuntaa on vaikea jatkaa pitkäkestoisesti.  Juoksukoulussa tsempataan sietämään rasitusta ja ylittämään itsensä. On palkitsevaa, kun jaksaakin juosta pidemmän reitin kuin viime kerralla.

Jos ei ole aiemmin tottunut liikkumaan, lenkkeilyyn kannattaa totutella vähitellen rauhallisella tahdilla. Juoksukoulussa valmentaja huomioi kaikkien tason yksilöllisesti ja lenkkeily aloitetaan lyhyillä matkoilla sekä rauhallisella vauhdilla. Moni lähtee lenkille turhan nopealla tahdilla heti alkuun. Kestävyyskunnon kohottamiseen riittää jopa reipas kävely.

 

Syksyn satoa Juoksukoulusta

Syksyn alussa ryhmä aloitti treeninsä juoksutekniikan harjoittelusta urheilukentällä. Kun tekniikka oli saatu haltuun, siirryttiin Pirkkolan lenkkipoluille juoksemaan pidempiä matkoja. Syksyn edetessä ryhmässä koettiin onnistumisen kokemuksia, kun huomattiin että tutulla lenkillä jaksoikin juosta koko matkan ensi kertaa tai jaksoi juosta reippaammalla tahdilla. Oma kehitys motivoi parhaiten ja tuleva juoksutapahtuma siintää jo juoksukoululaisten silmissä.

Sääolosuhteet ovat tuoneet harjoitteluun oman lisähaasteensa. Sateella ei ole yhtä mukavaa lenkkeillä, mutta ryhmäläiset ovat olleet sitoutuneita ulkotreeneihin läpi syksyn. Avain mukavuuteen on löytynyt muun muassa säänmukaisesta varustuksesta. Välillä treenejä on myös siirretty suosiolla sisälle kuntosalille.

Juoksukoulun sisätreenit Kunnon Huoneen kuntosalilla

Juoksukoulun sisätreenit Kunnon Huoneen kuntosalilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malaryn matka 23.4.2022

Projektin myötä olemme kovaa vauhtia rakentamassa uutta urheilutapahtumaa. Keväällä 2022 järjestämme oman Malaryn matkan. Malaryn matka toimii ponnahduslautana ja kannustimena kestävyysurheilun pariin sekä yleisiin urheilutapahtumiin. Tapahtumassa pääsee haastamaan itseään  1 km-5km matkoilla juosten, hölkäten, kävellen tai kelaten. Samalla tulee tutuksi urheilutapahtumaan osallistumisen vaiheet tutussa seurassa. Toivomme, että jatkossa enemmän ihmisiä innostuu kokeilemaan myös yleisiä urheilutapahtumia.

Malaryn matkaan tervetulleita ovat kaikki kiinnostuneet. Haastamme mukaan niin meidän harrastajamme kuin heidän läheisensä, tukihenkilönsä, asumisyksiköt ja muut innostuneet. Luodaan yhdessä innostavaa kisafiilistä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Kivaa on ollut myös meillä ohjaajilla, kun olemme päässeet seuraamaan juoksukoululaisten kehitystä. Olemme oppineet melkoisesti valmentajan ja ryhmäläisten kanssa!

Teemu Luodekari                                                Roosa Vacker
fysioterapeutti                                                     fysioterapeutti
teemu@malary.fi                                                 roosa@malary.fi