Harrastustoiminta
Monipuolista vapaa-ajan toimintaa
Tervetulleita ovat kaikki lapset, nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on erityisiä tarpeita ja jotka hyötyvät pienessä ryhmässä harrastamisesta.
Harrastuksemme jakautuu eri kokonaisuuksiin: liikunnallinen Kunnon Huone, toiminnallinen Toiminnan Huone, vuorovaikutuksellinen Ilmaisun Huone ja eri aiheiset lyhytkurssit.
Keskeistä on tekemisen ilo ja onnistumisen kokemukset!
Pähkinänkuoressa:
- ei ikärajaa
- ei diagnooseja
- et tarvitse lähetettä
- ei kuntarajoja
Ota yhteyttä: info@malary.fi!
Tutustu toimintaamme pudotusvalikosta
Sopiiko harrastus lapselle?
- Aistitiedon käsittelyssä on haasteita.
- Lapsella on puheentuoton vaikeuksia.
- Lapsi käyttää vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiä.
- Harrastaminen ei ole onnistunut isossa ryhmässä.
- Harrastamisen taitoja harjoitellaan.
- Lapsi tarvitsee tukea toiminnanohjauksessa.
- Lapsi tarvitsee liikkumisessa tai hienomotorista taitoa vaativissa tehtävissä tukea.
- Lapsi tarvitsee tukea sosiaalisissa tilanteissa.
- Esteettömät tilat turvaavat osallistumisen.
- Struktuuri arjessa on tärkeää.
- Apuvälineiden kuten kuvien tai kellon käyttö auttaa osallistumaan.
Tervetuloa tutustumaan
Meillä pyörii noin 40 harrastusryhmää viikottain. Kurkkaa harrastusryhmien viikkoaikataulu tai katso tämän sivun alaosasta. Harrastukset ovat Helsingin alueella, meille ovat tervetulleita kaikki ilman kuntarajoja.
Ota yhteyttä sinua kiinnostavan ryhmän tai Huoneen vastuuohjaajaan tai laita viesti: info@malary.fi. Yhteydenotossa voit kertoa meille seuraavat asiat:
- Osallistujan ikä, nimi ja tuen tarve
- Toiminto, joka kiinnostaa.
- Huoltajan tai yhteydenottajan puhelinnumero
Sovimme ensimmäiseksi maksuttoman tutustumiskäynnin. Tapaat ohjaajia ja tutustut tiloihimme rauhassa. Mietimme yhdessä, mikä olisi teille sopiva ryhmä.
Meidän on tärkeä tietää, millaista tukea osallistuja tarvitsee. Sopivan ryhmän etsimiseen vaikuttavat toiveet, ikä ja taidot. Pyrimme löytämään jokaiselle kivan ryhmän, jossa on samanhenkisiä osallistujia.
Ensimmäinen ryhmäkäynti ei ole sitova, voitte tulla kokeilemaan ja katsomaan miltä harrastus vaikuttaa.
Tervetuloa harrastamaan -oppaasta löydät kaikki tärkeät tiedot, mitkä on hyvä ottaa huomioon, kun harrastat meillä. Oppaasta löydät tietoa mitä tukea ja miltä tahoilta voit saada vapaa-ajanviettoon ja harrastamiseen. Päivitämme oppaan tiedot uuden kauden alkaessa.
Kyyti toimintaamme
Ohjaajat ovat paikalla viimeistään 15 minuuttia ennen ryhmän alkua. Ethän tule aikaisemmin paikalle. Voit joutua muuten odottamaan ulkona, eikä apua ole tarvittaessa saatavilla.
Toimintaamme voi saapua vammaispalvelulain mukaan myönnetyllä kyydillä. Noudata tarkkaan kyydin myöntäneen tahon ohjeita. Kyyti kannattaa tilata ”perillä-ajalla”, jolloin kyydin ollessa etuajassa saa ryhmäläinen odottaa autossa. Autosta pitää poistua kymmenen minuuttia ennen virallista perillä oloaikaa. Taksin ei kannata tulla paikalle ennen kerran päättymistä. Muista muuttaa tai perua tilaus, kun tulee muutoksia!
Mikäli kyydeissä on hankaluuksia, anna palautetta. Palautetta voi antaa vain kyydin tilannut taho. Tästä syystä ilmoitamme läheisille, mikäli kyydeissä on ongelmia.
Julkiset yhteydet toimintaamme
Metropolia ammattikorkeakoulu Myllypuron kampus
Metro Mellunmäen suuntaan
Bussit 506, 54, 561, 562 ja 92
Malminkartanon harrastushalli 30, 36, 37 ja 59 sekä Vihdintietä kulkevat linja-autot
Sydänliiton uima-allas 53, 64 ja 69
Valteri-koulu Ruskeasuo 506, 332, 321, 200, 345 ja raitiovaunu 10
Ajantasaiset ja tarkemmat reittiohjeet löydät hsl.fi
Parkkipaikat
Metropolian Myllypurossa (uinnit) lähistöllä on maksuttomia pysäköintipaikkoja kadunvarsilla ja lähialueen liikuntahallien yhteydessä. Maksullista pysäköintiä löytyy Liikuntamyllyn takaa ja Myllypuron ostoskeskuksen alta.
Malminkartanon harrastushallin pihassa on parkkipaikkoja.
Valteri-koulun edessä on maksullisia parkkipaikkoja kadunvarrella. Pihaan saa pysäköidä, mikäli siinä on vapaita paikkoja.
Tilat
Vanhemmat ja läheiset voivat odottaa aulassa tai käydä asioilla alueen lähipalveluissa. Toimintamme tarjoaa tilat, jotka mahdollistavat kohtaamiset toisten vanhempien, läheisten ja sisarusten kanssa. Tiloissamme on käytössäsi esteetön wc-tila sekä suihku ja pukuhuoneet.
Tiloja voi vuokrata syntymäpäiville, kokouksiin tai muihin tapaamisiin.
Tiloissa on huomioitu esteettömyys, josta voit saada lisätietoja osoitteesta: info@malary.fi
Turvallisuus
Konalantien ilmoitustaululta löydät poistumissuunnitelman. Muissa toimipisteissä tapahtuvissa ryhmissä on erikseen suunnitelmat akuutteja tilanteita varten. Kaikki vakituiset ohjaajat ovat ensiapukoulutettuja. Jokaisella ohjaajalla on puhelimessaan Suomen Punaisen Ristin sovellus.
- Muista olla yhteydessä ohjaajiin, jos harrastaja on estynyt osallistumaan ryhmään.
- Ryhmät alkavat ja päättyvät ajallaan. On tärkeää olla ajoissa paikalla ja noutamassa osallistuja kotiin.
- Ennen ryhmää ja ryhmän jälkeen ei ole automaattisesti ohjaajaa seurana.
- Mikäli osallistuja kulkee taksilla, välitä tieto ohjaajille. Tällöin osaamme olla vastassa ja varmistamme lähtötilanteessa taksiin pääsemisen.
- Ilmoita aina ohjaajille, jos osallistuja tulee ryhmään itsenäisesti, jotta osaamme ohjata turvallisesti kotimatkalle.
- Täytä perustietolomake uutena harrastajana ja ilmoita muuttuneet yhteystiedot sähköpostitse info@malary.fi
- Kerro ohjaajille tiedot, jotka heidän on tärkeä tietää turvallisen harrastuksen järjestämiseksi.
- Älä tule kipeänä harrastamaan.
- Jätä kengät eteistilaan.
- Pukeudu mukaviin vaatteisiin, jotka voivat likaantua.
Avustaja
Avustaja auttaa harrastajaa mukaan toimintaan ja varmistaa osaltaan, että harrastus onnistuu turvallisesti ja luotettavasti.
Tiedotus
On tärkeää, että harrastaja saa viestit ja tärkeät tiedot suoraan, eikä ainoastaan vanhempiensa kautta. Nuoret voivat liittyä nuorten oman WhatsApp -uutiskirjeen tilaajiksi: https://chat.whatsapp.com/H5BRisz718xHnObw7uch3S
Löydät ajankohtaiset asiat nettisivuiltamme sekä sosiaalisesta mediasta.
Facebook facebook.com/mahdollisuuslapselle/
Instagram instagram.com/mahdollisuuslapselle/
Kannattaa ottaa meidät seurantaan somessa!
Akuuteissa muutoksissa lähetämme sähköpostia, tekstiviestejä sekä tarvittaessa soitamme sinulle osallistumiseen liittyvistä muutoksista. Seuraathan tiedotustamme aktiivisesti.
Valokuvaus
Kun jaat kuvia somessa, hyödynnä omissa julkaisuissasi oheisia hashtageja:
#MahdollisuusLapselle #KunnonHuone #ToiminnanHuone #IlmaisunHuone.
Ota kuvissa huomioon muut harrastajat, kunnioitetaan toistemme yksityisyyttä!
Julkiset palvelut tukevat harrastamista
Hyvä tietolähteitä eri tukimuotoihin saat THL:n Vammaispalvelujen käsikirjasta ja Kelan verkkosivuilta.
Ohjaajamme auttavat tarvittaessa palvelun löytymisessä. Eri järjestöt tarjoavat tukia, joista voit lukea tästä alta.
Kaikilla on oikeus harrastaa!
Henkilökohtaisen avun on tarkoitus tukea lapsen tai nuoren itsenäistä elämää ja osallisuutta yhteiskunnassa. Henkilökohtaista apua vapaa-ajan toimintoihin voi saada vaikeavammainen henkilö. Henkilökohtaista apua myönnetään vammaispalvelulain perusteella. Ota yhteyttä oman kotikuntasi hyvinvointialueen vammaispalveluihin henkilökohtaisen avun saamiseksi.
Jokapäiväiseen elämään kuuluvat kuljetukset, jotka liittyvät yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja virkistykseen. Niiden katsotaan olevan vaikeavammaisen ihmisen perusoikeuksia. Vammaispalvelulain mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle tarvittaessa kuljetuspalveluihin liittyvät saattajapalvelut. Saattajapalvelun tarkoituksena on mahdollistaa kuljetuspalvelujen käyttö. Ota yhteyttä oman hyvinvointialueen vammaispalveluihin vapaa-ajanmatkoista.
Harrastuskustannusten katsotaan kuuluvan jokapäiväisiin välttämättömiin menoihin, joita toimeentulotuki kattaa. Harrastuskulut kuuluvat hyvinvointialueen täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen piiriin. Jos sinulla on sellaisia erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei kata, sosiaalityö voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.
Muut järjestöt tukevat harrastamista
Suomen Paralympiakomitean Valtti-ohjelmassa pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastus. Valtti -ohjelmaan voivat hakea mukaan 6–23-vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat. Etusijalla ovat lapset ja nuoret, joilla ei ole vielä liikuntaharrastusta, tai jotka eivät tiedä mitä voi harrastaa tai mikä liikuntamuoto sopii omalle toimintakyvylle. Valtit ovat mm. liikunta-, kasvatus-, kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelijoita, jotka auttavat harrastuksen löytämisessä. Valtti toimii ohjattavansa liikuntakaverina neljän liikuntakokeilukerran ajan. Lue lisää: www.paralympia.fi/liikunta/lapset-ja-nuoret/valtti
Paralympiakomitean kautta voit löytää seuroja, jotka ottavat toiminnassaan huomioon erityisen tuen tarpeet. Oman seurasi löydät tästä linkistä: www.paralympia.fi/palvelut/loyda-oma-seura.
Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendijärjestelmällä tuetaan harrastamisen alkuvaiheen paraurheilu- ja soveltavan liikunnan toimintaa. Yksilöhakijoina Startti-stipendiä voivat hakea omassa urheilulajissaan alkutaipaleella olevat mutta harrastuksessaan tavoitteelliset vammaiset liikunnan harrastajat ja urheilijat iästä riippumatta. www.paralympia.fi/palvelut/apurahat-ja-tuet
SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki on 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ohjatun ja säännöllisen harrastamisen tukimuoto. Pienituloinen perhe voi hakea harrastustukea, mikäli lapsen harrastuksen aloittaminen tai jatkaminen ei olisi muuten mahdollista. Harrastustuki on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille, joilla ei vielä ole omaa mielekästä harrastusta.
Unelmista.fi -sivu yhdistää taloudellista tukea tarvitsevat lapsiperheet, harrastustoimintaa järjestävät tahot ja lahjoittajat. Sivustolla voi hakea harrastustukea itsenäisesti tai esim. koulun kuraattorin kanssa SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn yhteistyöpaikkakunnilla (kts.unelmista.fi). Harrastustukea myönnetään lahjoitusvaroista mahdollisuuksien mukaan. Tuki on harkinnanvarainen ja osittainen harrastuksen osallistumismaksuihin.
Lisätietoa www.unelmista.fi -sivulta.
Hope ry:n kautta voi hakea tukea lapsen harrastustoimintaan. Yhdistys kerää lahjoituksina käytettyjä urheiluvarusteita. Hope ry:n tukea varten on olemassa hakulomake. Tuki voi olla harrastusvälineitä, -vaatteita tai mahdollisia pääsylippuja tapahtumiin esim. kulttuuriharrastuksiin. Lisätiedot-linkki
Kehitysvammaisten tukiliiton myöntämä apuraha tukee kehitysvammaisten henkilöiden osallisuutta. Ryhmä tai yksittäinen hakija voi hakea apurahaa. Apurahaa voi hakea harrastuksiin tai tapahtumiin osallistumiseen. Apurahoja voi hakea syksyllä. Apurahaa voivat hakea kehitysvammaiset ihmiset, jotka ovat täyttäneet 16 vuotta. Etusijalla hakijoista ovat ne, jotka eivät ole kahden viime vuoden aikana saaneet Tukiliiton apurahaa. Yksittäisille ihmisille on oma hakulomake. Lomakkeen voi tilata Tukiliitosta. Sähköinen lomake on helppo tapa hakea apurahaa.
Vammaisten koulutuksen ja työllistymisen tuki (VKTT) ry julkaisee vammaisalan erityisaikakauslehti Tukilinjaa. Lehden tuotolla jaetaan rahaa vammaisten ihmisten työllistymiseen, koulutukseen ja osallistumiseen yhteiskunnassa. Tuki jaetaan Tukilinja-säätiön kautta. Kaikki pitkäaikaisesti toimintarajoitteiset henkilöt voivat hakea tukea. Tukilinja myöntää apurahaa harrastustoimintaan. Apurahaa haetaan sähköisellä lomakkeella, joka löytyy Tukilinjan verkkosivuilta. Tukilinja pyytää sinulta tarkkaa kuvausta, miten harrastuksesi toteutuu. Tukilinja ottaa hakemuksia vastaan ympäri vuoden.
DUV Mellersta Nyland ry on kehitysvammaisten ihmisten ja heidän omaistensa ruotsinkielinen yhdistys. Yhdistys tarjoaa muun muassa mielekästä vapaa-ajan toimintaa kuten kerhoja ja tapahtumia, sekä myöntää stipendejä elämänlaatua vahvistavaan toimintaan kuten harrastukset. Yhdistyksellä on kaksi tilaa, toinen löytyy Arabiasta Helsingissä, ja toinen on Kauniaisissa. Lue lisää toiminnasta yhdistyksen verkkosivuilta. Sivustolla voi liittyä jäseneksi täyttämällä lomakkeen. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää!
Tervetuloa harrastamaan - opas
Hobby activity guide in English
Tutustu harrastusryhmiin
