045 8746 746 info@malary.fi

Ruuanlaittoa ja työnjakoa – mitä kaikkea opitaan Kokkiksissa?

Kokkikset ovat olleet osa Malaryn toimintaa jo pitkään. Tiesitkö, että vuonna 2014 niiden kummina toimi ammattikokki Henri Alen? Hän kävi esittelemässä nuorille työtään ja antamassa kokkausvinkkejä. Tällä hetkellä lukujärjestyksestämme löytyy neljä Kokkisryhmää. Kokkiskerran peruskaava on, että tehdään ruokaa ja syödään lopuksi yhdessä. Kokkis sisältää kuitenkin paljon muutakin. Mitä kaikkia taitoja Kokkiksissa pääsee harjoittelemaan?

Kokkiksissa on sama runko

Ryhmäkerran alussa osallistujat ja ohjaajat istuvat pöydän ääreen ja käyvät yhdessä läpi päivän reseptit. Usein Kokkiksissa ehditään tehdä kokonainen ateriakokonaisuus; pääruoka ja jälkiruoka. Aluksi jaetaan tehtävät. Monen osallistujan lempihommaa on jälkiruuan teko, joten siinä vuorotellaan.

Seuraavaksi käydään käsienpesulla ja puetaan essut päälle. Näin huolehditaan hygieniasta ja suojataan vaatteita jauhon pölähdyksiltä ja paistamisen tiimellyksessä syntyviltä roiskeilta. Tämän jälkeen tarkistetaan reseptistä, mitä aineksia tarvitaan. Ainekset haetaan valmiiksi keittiötasolle. Sitten alkaa ruuan valmistus. Reseptiä täytyy malttaa katsoa vaihe vaiheelta, ja etenkin leivonnassa ainesosien mittaaminen on tarkkaa. Ruokaa tehdessä osallistujat jakavat tehtäviä keskenään ja oppivat työnjakoa. Marraskuussa teimme hampurilaisia yhden Kokkisryhmän kanssa. Hampurilaispihvien paisto oli mieluisa työvaihe, joten niitä tekemässä olleet kaksi kokkislaista sopivat paistavansa pihvejä vuorotellen. Toisen paistaessa toinen pystyi antamaan vinkkejä, ja pihvien kypsyyttä arvioitiin yhteistuumin. Uutena Kokkisten ohjaajana onkin ollut ihana nähdä, miten osallistujat jakavat tehtäviä tasapuolisesti ja auttavat toisiaan omien vahvuuksiensa mukaan.

Rutiineja ja jotain uutta

Välillä ryhmäläiset pääsevät tutustumaan myös vieraampiin raaka-aineisiin. Tänä syksynä huomattiin esimerkiksi, että passionhedelmäkastike toimii hyvin mangorahkan kanssa. Välillä voidaan käydä neuvottelua siitä, mitä mieltä muut ovat vaikkapa reseptin ainesosista. Esimerkiksi hampurilaispihvien sipuli voidaankin paistaa erillään pihvitaikinasta, jotta vain halukkaat saavat laittaa sitä hampurilaisen väliin − jos asiasta ollaan yhtä mieltä. Välillä kokkaamisen ja leipomisen lomassa syntyy luovia ideoita; esimerkiksi kuivakaapista löytyneistä Oreo-kekseistä on syntynyt hieno koristelu valkosuklaamousseen.

Kun omat kokkaushommat on saatu tehtyä ja ruoka on vielä valmistumassa, voi alkaa jo siivoilla jälkiä tai kattaa pöytää. Kokkiksissa siivotaankin reippaasti, ja usein periaatteena on, että se, kuka ehtii, siivoaa. Kaikki osallistuvat, ja omat tiskit tiskataan tai laitetaan astianpesukoneeseen. Pöytää kattaessa lasketaan, montako syöjää on paikalla. Kattauksessa saa myös käyttää luovuutta, ja miettiä esimerkiksi, millaiset lautaset pöytään valitaan.

Kun ruoka on valmis, laitetaan se tarjolle. Sitten on aika maistaa, mitä saatiin kokkailtua! Ruokailun yhteydessä jutustellaan. Jos aikaa jää syömisen jälkeen, voidaan pelata vaikka Unoa tai hirsipuuta. Osallistujat saavat halutessaan reseptit mukaan kotiin, ja voivat yllättää perheenjäsenet tai ystävät hyvällä ruualla. Joskus Kokkiksista voi jäädä reseptien lisäksi syötävääkin kotiin viemisiksi.

Kokkiksissa oppii yllättävän paljon taitoja

Reseptien läpikäyminen, ruuan valmistaminen alusta loppuun, jälkien siivoaminen ja pöydän kattaminen vaativat toiminnanohjausta ja keskittymistä. Tekemisen ohessa pääsee käyttämään luovuutta ja löytämään omia vahvuuksia, sekä kehittymään niissä osa-alueissa, jotka ovat itselle vieraampia tai haastavampia. Ryhmäläiset saavat myös oppia vertaisiltaan, ja ryhmissä kannustetaan muita. Uusia taitoja oppiessa kokkislaiset saavat onnistumisen kokemuksia. Ruuanlaitto, leivonta ja esimerkiksi pöydän kattaminen mahdollistaa luovuuden päästämisen valloilleen.

Ruuanvalmistukseen ja muihin keittiöaskareisiin liittyvien taitojen lisäksi Kokkiksissa pääsee kehittämään monia muitakin taitoja. Ryhmän sisällä tehdään päätöksiä esimerkiksi työnjakoon liittyen, jolloin ryhmäläiset pääsevät käyttämään ja kehittämään neuvottelutaitojaan. Vuorovaikutustaidot ovat läsnä läpi koko Kokkiskerran, sillä osallistujat toimivat koko ajan ryhmän jäsenenä. Välillä tehdään kompromisseja ja opetellaan huomioimaan erilaisia mielipiteitä. Monelle osallistujalle tärkeintä Kokkiksissa onkin sosiaalisuus: yhdessä tekeminen, syöminen saman pöydän ääressä ja kaverit. Myös uusien taitojen oppiminen on palkitsevaa, ja eräs osallistuja kommentoi kerran ruokaa paistaessa: ”Aikuisena oon sitte tosi hyvä tässä!”

Vilhelmiina Jokinen
ohjaaja, joka tuli auttamaan Toiminnan Huoneen puuhissa
vilhelmiina@malary.fi